fbpx

Bevidst ledelse eller ledelse i blinde

Bevidst ledelse eller ledelse i blinde

Er du vågen?

På trods af, at jeg har mange forskelligartede opgaver, ender vi ofte med at tale om det samme. Uanset om kundens udfordring handler om: stress, mistrivsel i virksomheden, lederudvikling, konflikter, så ender vi ofte med at tale om det samme – Bevidsthed! og dernæst: Bevidst ledelse.

Når du er bevidst, kan det være kilde til både lykke og sorg. Men når du slet ikke er bevidst, kan resultatet være katastrofalt.

Bevidsthed handler om at være vågen i dit eget liv. At være opmærksom på det du har og det du kan og samtidig være opmærksom på dine omgivelser, de fysiske og de menneskelige.

 

Ubevidsthed

Er du ubevidst som menneske, går du måske glip af de små øjeblikke af lykke, dine børns latter eller den halve time med solskin på en kold efterårsdag.

Er du ubevidst som leder, gør du det du plejer, per automatik. Du gør det, der føles sikkert og som har virket før. Du lytter ikke til andre, da du ved hvad der virker. Du udnytter derfor ikke de kompetencer, du har til rådighed i dine medarbejdere og du får skabt en afstand til dem.

Resultatet er dårlig trivsel på arbejdspladsen, høj personaleomsætning samt en stagneret virksomhed, som ikke følger med tiden og på sigt, måske må dreje nøglen om.

 

Bevidsthed

Er du bevidst som menneske, så lytter du, når dine børn fortæller dig noget. Du tager en kaffepause i solen, når den endelig kigger frem. Du lytter til din krop, når den via svimmelhed, hovedpine, hjertebanken osv. fortæller dig, at du skal slappe lidt af. (Læs mere om din krops signaler). 

Er du en bevidst leder, er du selvbevidst, fleksibel og mere kreativ. Du er nærværende og opmærksom og handler kontekstafhængigt.  Du er bevidst om dine svagheder og lytter aktivt til andres forslag. Du kender og bruger dine medarbejderes kompetencer.
Du skaber tætte samarbejdsrelationer og får dermed skabt en sund og innovativ virksomhedskultur, der har succes nu og i fremtiden.

Lad mig komme med et par eksempler:

 

Eksempler fra den virkelige verden


Realisten

Jeg hørte et indlæg med en succesfuld iværksætter fornylig, som har investeret flere millioner i et ret visionært projekt. Som han sagde: “Vi har det lange lys på. Vi sigter højt og langt.

På et tidspunkt var projektet ved at kuldsejle. Fremfor at panikke og gøre mere af det samme, eller presse sig selv eller sine medarbejdere helt umenneskeligt, gjorde han noget helt andet.

Om morgenen stoppede han op foran spejlet og kiggede sig selv i øjnene. Her sagde han:

Det har været en spændende rejse hertil. Jeg har gjort alt hvad jeg kunne og givet alt hvad jeg har. Nu må det går som det går.”

Han var bevidst og afklaret. Heldigvis faldt det hele på plads og hans virksomhed vokser stadig med stor succes.

Illusionisten
Til samme arrangement mødte jeg en sælger. Du kender dem godt. Det er dem der tropper op til diverse arrangementer for at sælge dig noget. Ikke for at blive inspireret eller for at udvide sit netværk, men bare for at sælge.

Denne person solgte en mirakelkur i form af kosttilskud. Sælgeren udvalgte nogle targets og så begyndte skudsalven ellers. Han snakkede ikke TIL folk men PÅ folk uden at registrere, hvordan de forsøgte at slippe af med ham.

Jeg behøver vel ikke at tilføje, at han IKKE havde succes.

 

Hvorfor er det så vigtigt?

Når jeg hele tiden vender tilbage til bevidsthed handler det om at kende sig selv; sine kompetencer og begrænsninger.
Jeg må regelmæssigt minde kunder om, at de ikke er supermennesker. De KAN ikke klare alt selv. De kan ikke undvære søvn og de ved ikke hvordan verden ser ud i morgen.

Ved “The conscious leadership academy” beskriver de det således: “Digitalisering og globalisering har gjort verden uforudsigelig. Det kræver kompetencer som ikke kan findes i gængse ledelsesmodeller.  Svaret er: Bevidst ledelse”.

For at få succes må vi nødvendigvis være bevidste om hvilke kapaciteter vi har til rådighed og hvad vi bliver nødt til at prioritere her og nu.

 

Derfor bruger jeg det i mit arbejde

Er du ubevidst, kan du være stensikker på, at der opstår konflikter omkring dig. Måske opdager du det eller måske registrerer du blot, at endnu en medarbejder har sagt op.
Er du bevidst, er du klar over hvad det er, der stresser dig. Det gør det nemmere at håndtere det og undgå at du bliver syg.
Når du er bevidst, er du væsentligt mere inspirerende. Du fremstår langt mere autentisk med dine kompetencer og dine mangler.

Nyd livet
Holder vi fast i hvad vi plejer, risikerer vi at den professionelle succes og det personlige liv passerer, uden at vi når at nyde det og leve det.

2560 1920 Ritterhuset