fbpx

December – pligter eller traditioner?

December måned er på én og samme tid både den hyggeligste og den mest stressende måned på året.

Det er hyggeligt, at vi hver aften kan sidde med familien og følge med i en, for en gangs skyld, vildt spændende julekalender – Tinka. Ventetiden til næste afsnit, er næsten ulidelig for børn i alle aldre.
December er hyggelig, fordi vi har nogle ekstra feriedage, vi kan tilbringe med familien. Det er hyggeligt, fordi der endelig er faldet lidt sne og det hele virker meget lysere.

På den anden side tordner samvittigheden. ALLE de opgaver vi havde planer om at skulle nå i 2017, i december ligger stadig på dit bord. Budgetterne skal være klar til 2018. Der er måske penge der skal afsættes inden året er omme. Der er mål, der skal nås og opgaver der skal løses. Derudover skal vi skrive på alle julekortene og måske endda selv nå ud og aflevere julegaverne til kunderne. Og det hele SKAL være indenfor den samme måned. På trods af, at december faktisk er en af de korteste arbejdsmåneder på året.

Pligter eller traditioner

Men arbejdet er bare én af de ting vi SKAL nå inden vi kan gå på juleferie. Derudover kommer:

 • Købe julegaver
 • Klippe julepynt
 • Pynte op til jul
 • Købe juletræ
 • Pynte juletræ
 • Bage julekager
 • Lave konfekt
 • Hænge lyskæder op i haven
 • Julefrokost med den ene del af familien
 • Julefrokost med den anden del af familien
 • Julefrokost med den anden del af den anden del af den fraskilte familie (ingen kan udelukkes, for bliver nogen så favoriseret?)
 • Og hvad ellers…?

Listen af ”pligter” er lang. Nogen vil helt sikkert sige, at det ikke er pligter, men hyggelige traditioner. Og det er det da også. Men husker du, at hygge dig med det?

Jeg tror, at udfordringen ligger i vores forventninger. Forventninger til os selv og hvad vi mener vi SKAL nå at gøre inden jul.

Jeg tror, at vores egne forventninger til os selv, spænder ben for os. Vi sætter baren så højt, at vi slet ikke kan nå, at HYGGE os med traditionerne.

Julen er hjerternes tid.

Julen er familietid. Men familietid er ikke noget der kan presses ind mellem kl. 2 og 3. Det er ikke kvalitets familietid, når man farer rundt, for at nå alle traditionerne. Familietid kan ligeså godt være, at man stopper op midt i ræset. Sætter sig i alt rodet og spiser æbleskiver. Det er ofte mere nærværende og af højere kvalitet end det perfekte julearrangement.

Så jeg tænker…
Hvis nu, du lavede en liste over alle de ting du SKAL nå inden du kan gå på juleferie. Så kig listen igennem med kritiske øjne. SKAL du nå det hele inden jul? Hvor meget af det, kan du strege helt eller evt. udsætte til efter jul?

Kig lige på alle jeres juletraditioner.
Prøv at mærke efter. Hvad har du og din lille familie egentlig brug for i denne jul? Er det vigtigt at få bagt 3 slags kager? Er det vigtigt at komme til ALLE familie kom-sammenerne – eller er det vigtigere at slappe af og lave ingenting – sammen?

Hvis ikke nu – hvornår så

Der er alt for mange, der render rundt og føler sig stressede fra januar til november. Der er ingen grund til at lægge yderligere pres på i december. December måned er hjerternes tid. Det gælder også DIT HJERTE. Så måske skal julegaven til dig selv være, at du lytter til dit hjerte og gør det, du har brug for. Ikke det, du tror du burde gøre.

Det vil give både dig og din familie, en langt bedre start på en fantastisk og nærværende juleferie.

God jul

Birgit Ritter

Birgit Ritter

Leave a Reply