fbpx

Stærke mænd græder da ikke

Det er imponerende hvor meget selvbedrag vi alle render rundt med i større eller mindre grad.
Den stærke mand (M/K) jeg møder i mit arbejde som coach er ”robust”. Han bliver ikke væltet omkuld. Han er sej og stærk og er ikke bange for at træffe de nødvendige beslutninger.

Sammen med alle de nødvendige beslutninger, tager han også gerne ansvaret. Jeg er stærk, så jeg kan klare det, siger han. Denne her mand oplever også ind i mellem at få nogle slag. Jeg er vant til at livet kan mærkes. Jeg kan tage det. Jeg er robust og jeg rejser mig bare op igen.

Denne mand beder sjældent om hjælp – hvem skulle han spørge? Hvem skulle han sige til, at han ikke kan klare sig selv…..
Nej, det klarer jeg bare selv.

Stolthed på godt og ondt

Det giver en virkelig god følelse, at være så stærk. At kunne klare sig selv. At vide, at man altid bare rejser sig igen. Så gør det ikke noget, hvis livet ind i mellem uddeler lidt tæsk.

Man bliver stolt af de resultater, man opnår gennem vilje og seje kampe. Samtidig kan det også føles ensomt altid at stå alene. Men når først du har bedraget dig selv til at tro, at stærke mænd klarer sig selv, så er det afsindigt svært at slippe igen.

Problemet er at finde en, der er stærk nok til at stå ved min side? En der er stærk nok til at kunne støtte mig.
Jeg ved, jeg kan regne med mig selv. De andre regner også med mig. Vil jeg tabe ansigt og bede andre om hjælp? Nej, så hellere….

Konsekvenser

Hvis ikke du beder andre om hjælp. Hvis ikke du tager imod sparring fra andre. Hvis ikke du deler dine bekymringer med andre, er der desværre ofte konsekvenser.

Konsekvensen kan være økonomisk i forbindelse med din virksomhed. Havde du sparret med nogle tidligere, havde du truffet nogle andre valg, investeret anderledes osv.

Der kan være konsekvenser for dine relationer med kolleger, partnere, venner, familie og ægtefælle.
Ofte, når vi føler at vi skal gøre os ekstra stærke, støder vi de nærmeste fra os. Vi bliver måske hemmelighedsfulde eller bare tillukkede. Fremfor at fremstå stærk, bliver du nu utroværdig. Nogle relationer er tålmodige, mens andre siger fra. Og så er du pludselig ENDNU mere ALENE.

Den største konsekvens, er den personlige. Længere tids pres kan ikke undgå at sætte nogle personlige ridser. Enten hober det sig op og eksploderer på et tidspunkt i vrede. En anden konsekvens kan være, at du mentalt isolerer dig selv mere og mere.

Mod

Sandheden er, at vi alle har en sårbar side. Vi har alle brug for en eller flere at støtte os. En der lytter uden dom og ser HELE dig – og ikke kun den stærke side.

Så spørg dig selv

  • Er du en af dem, der altid har været stærk?
  • Kender du følelsen af, at være alene?
  • Oplever du, at din stolthed forhindrer dig i at bede andre om hjælp?
  • Er du klar til at være modig?

Mod handler ikke om at være stærk, som du kender det i dag.
Mod handler om at erkende, at du ikke er uovervindelig, erkende at du HAR brug for andre. DET er ægte mod.

Den nemme løsning er, at fortsætte (selv)bedraget.
At fortsætte med at klare alt selv på bekostning af alle konsekvenserne. Men i virkeligheden er det, det mindst modige.

De stærkeste mænd, er dem der græder.

 

 

Birgit Ritter

Leave a Reply