fbpx

Kan vi ikke lige tale om det?

I stedet for at fokusere på konkrete tiltag, regler, rammer osv. Håber jeg det nye stresspanel gør meget ud af at få STARTET DIALOGEN om stress. Jeg håber det første de tænker er: Kan vi ikke lige tale om det.

Stresspanelet, der er nedsat af regeringen, skal komme med forslag til, hvordan vi håndterer det stigende problem med stress bedre.

Mit eget fokus er at vi, dvs. både arbejdsmarkedet og det enkelte menneske skal acceptere, at stress er en ligeså naturlig konsekvens af præstationssamfundet, som virusser, når du sender dit første barn i daginstitution. Det følger med. Det er naturligt.

Derfor kan vi starte med at adressere stress og omtale det som kroppens naturlige reaktion fremfor at tage afstand fra det, som vi gjorde med HIV i 80’erne. Først da vi alle gik og fløjtede og sang yummi yummi, på med gummi, kunne vi begynde at håndtere udfordringen.

Når vi har accepteret stress, kan vi få en konstruktiv dialog om, hvordan vi så undgår stress eller eventuelt hurtigt kommer tilbage i samme gear, som før vi blev pressede.

Jeg er glad for at stresspanelet skal adressere både hvad arbejdsmarkedet og den enkelte kan gøre.

Ansvaret for stress kan ikke placeres ét sted.

Både virksomheder og den enkelte skal tage ansvar, uanset om det er kun er jobbet eller livet som helhed der stresser.

Nogle virksomheder forsøger at vaske hænderne og sige, jamen det er ikke arbejdet der stresser, så vi vil ikke tage ansvar eller betale for hjælp.

MEN kære virksomhed. I kan ikke både blæse og have øl i munden.

I har ikke noget problem med at medarbejderne tager arbejdet med i sommerhuset. At de tager arbejdet med i seng.

For det er jo det vi gør, når hele tiden holder os opdaterede og læser mails udenfor kontortiden.

Det er sådan vores arbejdsliv ser ud i dag.

Omvendt kan medarbejdere heller ikke pege en anklagende finger på arbejdsgiveren, hvis de selv har forsømt at mærke efter. Hvis de selv har overhørt kroppens signaler om at den var presset. For signalerne er der.

Lad være med anklage virksomheder eller medarbejdere for ikke at gøre det godt nok. Lad være med at holde dig selv fast i en stress tilstand. Se det i øjnene.

Accepter det og for Guds skyld – Kan vi ikke lige tale om det!

Jeg har iøvrigt forfattet et lille indlæg om Life Life balance, da vi skal holde op med at stille work og life som to kæmpende modsætninger og istedet fokusere på hvordan du selv kan skabe en meningsfuld balance.

Birgit Ritter

Leave a Reply