fbpx

Ledelse og stress

Ledelse og stress – Du er ikke alene

Jeg har gået med det i noget tid – alene.

Jeg har ikke vidst, hvem jeg skulle tale med.

Jeg har jo et ansvar.

Der er nogle forventninger til mig.

Jeg vil ikke fejle eller skuffe nogen.

Jeg ved ikke, hvordan jeg skal komme ovenpå igen.

Jeg kan ikke kende mig selv.

Jeg har brug for noget konkret jeg kan gøre anderledes, så jeg bliver mig selv igen.

 

Ovenstående udtalelser er dem jeg oftest hører, når jeg møder mine kunder første gang, når de oplever stress .

Rigtig mange føler, at de er helt alene. Det er svært at finde en de kan sparre med.

Det er rigtigt, at vi er blevet gode til at tale om stress – generelt set. Det er noget alle virksomheder har fokus på og er lydhøre overfor.

Det er imidlertid ikke alle brancher og stillingstyper, der har lige let ved at anerkende egen stress. Hos nogle er opfattelsen stadig, at stress er noget der påvirker de svage, dem der ikke er robuste.

Skal vi tage en uforpligtende snak, om hvordan jeg kan være til hjælp – kan du kontakte mig via min kontaktside her.

Jeg har et ansvar – der er forventninger til mig

Jeg møder primært ledere/ejerledere/direktører. Det der spænder ben for dem, er ofte ansvarsfølelsen for den rolle de har og den virksomhed de leder.
Det at bede om hjælp og ikke kunne klare alt er, ifølge dem selv, direkte modstridende i forhold til det ansvar, de har. Den rolle de har fået tildelt og ofte selv påtaget sig, er svær at afvige fra. Der er for meget på spil.

Den ene direktør fortæller mig om dilemmaet, hvor bestyrelsen ikke må vide, hvordan han reelt har det. For hvordan vil de så reagere. Tror de så overhovedet på, at han kan varetage virksomhedens interesse?

Den anden direktør fortæller mig at han er stresset. Han har brug for at afdelingslederne tager mere ansvar. Men hvordan kommunikerer han det, uden at tabe ansigt. Hvis han giver slip, vil han så miste overblikket over forretningen? Eller vil medarbejderne miste respekten for ham?

LÆS OGSÅ: Stress på arbejdspladsen

Idealbilledet – den robuste leder

Mange har desværre stadigvæk dette idealbillede af en leder, som er usårlig og som altid vinder til sidst. Jeg er sikker på at de gode nok skal vinde – men ingen er usårlig.

Vi har alle idealer som vi skeler til og bliver inspirerede af i forhold til, hvordan vi vil lede vores virksomhed, hvilken forælder vi vil være, hvordan vi ønsker at være som ægtefælle, ven osv.

Samtidig er vi utroligt gode til at udstille alle vores succeser, men sjældent dele skeletterne i skabet. Vi kan forledes til at tro, at alle andre har masser af overskud. At andre ledere og direktører slet ikke føler sig pressede.

Rollemodeller

Men det er ikke altid tilfældet. Der er heldigvis masser af offentlige eksempler på topdirektører og topledere der er gået ned med stress. Ikke fordi de ikke var gode nok, men fordi omstændighederne var sværere, end det var menneskeligt muligt at håndtere alene. Lær af deres bitre erfaringer. Sig fra, før det er for sent.

Realistisk

Vær realistisk. I stedet for at sammenligne dig med hvordan andre håndterer deres virksomheder, så fokuser på hvordan din ser ud. Hvis alt hos dig er kaos:

  • Du har mistet en stor del af din omsætning, din produktion fejler, medarbejderne er ikke effektive, lederne tager ikke ansvar og i øvrigt så sejler dit ægteskab,

så er det helt naturligt at du er presset. Så lad være med at sammenligne dig med direktører som har ressourcerne på plads.

Ledelse og stress: Du er stærkest når…

Hvis du stadig er i tvivl: Du er ikke den eneste!

I er mange, der føler sig pressede, men ikke ved, hvordan I kommer ovenpå igen.

  1. Første skridt er at erkende, at du ikke er supermand og dermed usårlig.
  2. Andet skridt er at erkende, at noget skal gøres anderledes.
  3. Tredje og nok det sværeste skridt er at mærke efter, hvordan du egentlig har det. Når først du kender dine egne grænser, kan du sige fra og bedre navigere fremadrettet.

Du er derfor allerstærkest, når du kender dine egne svagheder.

Når du kender dem, kan du være den stærke og inspirerende topchef, du ønsker at være. Læs om stress på arbejdspladsen her eller mere blot om mig og mit erhverv som stresscoach her.

Birgit Ritter

Leave a Reply