fbpx

Tilbage på arbejde efter stress

Tilbage på arbejde efter stress

Hvornår er det hurtigst at være en skildpadde?

I Danmark har vi udviklet en kultur, hvor vi er drevet af performance og effektivitet. Vi vil så gerne præstere. Vi vil så gerne løse vores opgave og nå vores mål. Det er absolut noget vi kan være stolte af, men der er forskel på effektivitet.

Af og til, er det faktisk hurtigst at være en skildpadde.

Haren og skildpadden

Kender du historien om haren og skildpadden, der bliver enige om at løbe om kap?

Kaninen spurter afsted og har kun øje for at nå i mål som nummer 1. Da han næsten er i mål, er han blevet så træt af overanstrengelse, at han bliver nødt til at lægge sig under et træ, for at tage sig en lur.

Skildpadden har kun 1 tempo. Den går stille og sikkert frem. Den ved godt, at der er langt til søen, hvor målstregen er. Derfor tilpasser han sine ressourcer, så han er sikker på at komme i mål.

Resultatet er, at skildpadden vinder og stadig har energi til at fortsætte.

Hvorfor skriver jeg om det?

Der er flere moraler i den historie. En af moralerne er, at man skal passe på sig selv. Vær opmærksom på dine ressourcer, så du stadig har overskud og energi, når du kommer hjem fra arbejde. Kører du for hårdt på, brænder du ud og bliver måske sygemeldt for at kunne restituere.

En anden morale handler om hvor hurtigt man skal presse sig selv, når man først er blevet sygemeldt med stress.

En af mine kunder tænkte at nu havde hun været sygemeldt længe nok, så nu burde hun også komme i gang. Det var vel at mærke ikke hendes arbejdsplads der bad hende om det, men hendes egen samvittighed der påduttede hende det.

Kvinden aftalte med chefen at hun skulle starte 3 dage om ugen i tre timer. Det var de samme arbejdsopgaver hun påtog sig, som før hun fik stress. Der gik 1½ uge og så var hun ved at falde fra hinanden igen. Vi tog snakken om haren og skildpadden. Hun accepterede at det ikke var hurtigere at spurte i gang. Herefter fik vi lavet en plan for hvordan hun skulle blive sluset tilbage på arbejdet igen.

Til lederen med sygemeldte medarbejdere

Moralen til ledere med stressygemeldte medarbejdere er, der ikke findes én standard for hvordan medarbejderen skal tilbage på arbejde efter stress. 

Det handler om hvad den enkelte er klar til. De skal starte på arbejdet i eget tempo. Kun de kan mærke hvilken frekvens, der virker for dem. Nogle starter 2 dage om ugen et par timer – andre 3.

En fleksibel plan

Udarbejd en plan med medarbejderen for hvordan han/hun skal tilbage på job. Nogle skal måske kun ud på arbejdspladsen første dag. Andre skal have en opgave at komme ud til.
Vær forberedt på at en plan kun er en plan. Den kan/skal altid tilpasses undervejs. 
Hvis du gerne vil have din medarbejder hurtigt tilbage, så gør det langsomt.

Jeg hjælper med at udfordre medarbejderne undervejs, så både de og arbejdsgiveren kan ske en sikker fremgang.

Udover den rigtige timing, er det naturligvis nødvendigt at kigge på hvilke opgaver medarbejderen skal varetage, i opstarts-fasen. Det skal være motiverende, uden at være for udfordrende.

Hør mere om, hvad stress er og hvordan jeg kan hjælpe dig 

I Ritterhuset hjælper vi dig, der er ved at være ramt af stress – dig, der ønsker at forebygge stressen – eller dig, der er sygemeldt med stress. Kontakt os gennem kontaktsiden her eller ring på tlf. 23 10 03 80

800 520 Birgit Ritter

Leave a Reply